Tukinetti

Luonnonvarakeskus (Luke) Sotkamon Kainuun maatalous Valkuaisrehu (KaiVa) – hanke oli käytännönläheinen koordinointi – ja kehittämishanke Kainuun valkuaisrehuomavaraisuuden kasvattamiselle.
Hanke päättyi 28.2.2019.

Hankkeet tulokset; viljelytutkimustulokset Sotkamosta ja Kajaanista, työkalu nurmiseoksien monipuolistamiseen ja videot Näkökulmia valkuisrehuviljelyyn ja luomutilojen yhteistyö löytyvät tältä näkymältä sivun alaosasta, logojen alapuolelta!
Hankkeessa tuotetut videot tehtiin yhteistyössä Parolan tilan, Ketolan luomutilan, Riittilän tilan ja Tervamäen perinnetilan kanssa.

Valkuaisomavaraisuus

Euroopan täydennysrehuvalkuaisen omavaraisuus on noin 25–30 %, ja Suomessa vastaava taso on vain 15 %. Tilannetta voidaan pitää huoltovarmuuden kannalta riskialttiina, sillä esimerkiksi tuontiperäisen rehuvalkuaisen saatavuusongelmat kansainvälisissä kriisi- tai katotilanteissa vaikuttaisivat hyvin voimakkaasti suomalaiseen rehuteollisuuteen ja eläintuotantoon.

Haasteena viljelyn lisääntymiselle näyttäisi kuitenkin olevan tiedon ja viljelyyn liittyvien tukitoimintojen puute (neuvonta, markkinainformaatio yms.). Myös sadon markkinointi on toisinaan haasteellista.

Hankkeen tavoitteet

Ensimmäinen tavoite KaiVa – hankkeessa on kehittää Kainuussa käytännön viljelyn edellytyksiä valkuais- ja typpiomavaraisuutta parantaviksi vuosina 2016 – 2018. Toinen tavoite on palkokasvien ja öljyvalkuaiskasvien viljelyn entistä säännönmukaisempi sisällyttäminen osaksi hankealueen kasvi- ja kotieläintilojen viljelykiertoa.

Kohderyhmänä olivat kainuulaiset valkuaisrehua ja nurmea
tuottavat maatilat, luomutilat ja sidosryhmät.

Nautojen valkuisrehutuotanto - Näkökulmia tulevaisuuteen hankkeen lopputilaisuus pidettiin tiistaina 19.2. Sokos Hotel Vuokatissa Sotkamossa Kainuussa.

Tilaisuuden aiheet, luennoitsijat ja pdf-tiedostot ovat päivitetty alapuolella oleviin liitteisiin. Tilaisuudessa julkaistu video on sivun lopussa.

Näkökulmia valkuaisrehun viljelyyn

Luomutilojen yhteistyö

Jaa tämä sivu

Hankkeen tiedot
Kainuun maatalous Valkuaisrehu

Voimassaoloaika:

1.3.2016-28.2.2019


Budjetti:

360 000 euroa


Rahoittaja:

Euroopan Maaseuturahasto, alueen kunnat ja LUKE


Muuta:

Kainuun maatalous Valkuaisrehu (KaiVa)- hanke on käytännönläheinen koordinointi- ja kehittämishanke Kainuun valkuaisrehuomavaraisuuden kasvattamiselle.

Henkilöstö
Katja Keränen

Asiantuntija, aluehankkeet
029 532 6235
katja.keranen@luke.fi

Anu Räty

Tutkija
p. 0295326501
anu.raty@luke.fi

Päivi Kurki

Tutkija / Luke Mikkeli / Luonnonvarat / Peltokasvit
0295326285
paivi.kurki@luke.fi

Jukka Kemppainen

Tutkimusmestari
0295326229
jukka.kemppainen@luke.fi

Aiheeseen liittyviä linkkejä
Aiheeseen liittyviä linkkejä