Tukinetti

Luonnonvarakeskus (Luke) Sotkamon Kainuun maatalous Valkuaisrehu (KaiVa) – hanke on käytännönläheinen koordinointi – ja kehittämishanke Kainuun valkuaisrehuomavaraisuuden kasvattamiselle.

Valkuaisomavaraisuus

Euroopan täydennysrehuvalkuaisen omavaraisuus on noin 25–30 %, ja Suomessa vastaava taso on vain 15 %. Tilannetta voidaan pitää huoltovarmuuden kannalta riskialttiina, sillä esimerkiksi tuontiperäisen rehuvalkuaisen saatavuusongelmat kansainvälisissä kriisi- tai katotilanteissa vaikuttaisivat hyvin voimakkaasti suomalaiseen rehuteollisuuteen ja eläintuotantoon.

Haasteena viljelyn lisääntymiselle näyttäisi kuitenkin olevan tiedon ja viljelyyn liittyvien tukitoimintojen puute (neuvonta, markkinainformaatio yms.). Myös sadon markkinointi on toisinaan haasteellista.

Hankkeen tavoitteet

Ensimmäinen tavoite KaiVa – hankkeessa on kehittää Kainuussa käytännön viljelyn edellytyksiä valkuais- ja typpiomavaraisuutta parantaviksi vuosina 2016 – 2018. Toinen tavoite on palkokasvien ja öljyvalkuaiskasvien viljelyn entistä säännönmukaisempi sisällyttäminen osaksi hankealueen kasvi- ja kotieläintilojen viljelykiertoa.

Kohderyhmänä ovat kainuulaiset valkuaisrehua ja nurmea
tuottavat maatilat, luomutilat ja sidosryhmät.

Jaa tämä sivu

Hankkeen tiedot
Kainuun maatalous Valkuaisrehu

Voimassaoloaika:

1.3.2016-28.2.2019


Budjetti:

360 000 euroa


Rahoittaja:

Euroopan Maaseuturahasto, alueen kunnat ja LUKE


Muuta:

Kainuun maatalous Valkuaisrehu (KaiVa)- hanke on käytännönläheinen koordinointi- ja kehittämishanke Kainuun valkuaisrehuomavaraisuuden kasvattamiselle.

Henkilöstö
Katja Keränen

Asiantuntija, aluehankkeet
029 532 6235
katja.keranen@luke.fi

Anu Räty

Tutkija
p. 0295326501
anu.raty@luke.fi

Aiheeseen liittyviä linkkejä